Symposia

Ponta Delgada

09:00
Opening session
Duration: 30 minutes

09:30
(Science) Current developments of biotechnology and their social impacts
Duration: 30 minutes

Aiming to identify major biotechnological trends with a significant societal impact and to project their upcoming developments.


Abstract

10:00
(Society) How biotechnologies are shaping societies
Duration: 30 minutes

Aiming to identify the major recent societal changes due to biotechnological developments, focusing on structures (institutional) and relationships (people).


Abstract

10:30
(Ethics) The impact of (bio)Ethics in Public Policies
Duration: 30 minutes

Aiming to the identification and justification of requirements for the ethical use of biotechnologies.


Abstract

11:00
Pause
Duration: 30 minutes

Refreshments, munchies and networking

11:30
Debate on Ethics, Science and Society’s interactions
Duration: 1 hour 30 minutes

Comments on the topic from the presenter, followed by debate with speakers (30 min), and opening to the public (45 min)


Abstract

13:00
Pause
Duration: 1 hour 45 minutes

Break time for lunch

14:45
Revisiting BioPolitics: concept, past history and current reality, future developments
Duration: 20 minutes

Aiming to characterize the Foucault’s meaning of biopolitics (social and political power over life), and the most recent meaning raised from the development of biology (public policies regarding some applications of biotechnology), drawing today’s major fields of biopolitics.


Abstract

15:05
Debate on BioPolitics: scope and objectives
Duration: 55 minutes

Comments on the topic from the presenter, followed by debate with speaker and public.


Abstract

16:00
Workshops
Duration: 1 hour 30 minutes

Group discussion, led by a speaker/commentator.

Aiming to present and discuss the main issues, through examples, and considering the scientific power and the societal impact involved, also drawing major ethical recommendations.

16:00
Public health: new realities and challenges
Duration: 1 hour 30 minutes

Public health has improved greatly in the last decades profiting from biomedical advancements improving the well-being of people and communities. At the same time, old diseases are spreading and new diseases area appearing, drug resistance is increasing, claims for ever more and better healthcare are growing, the need for financial investment is rising - challenges for social responsibility.


Abstract

16:00
Biological warfare: international security challenges
Duration: 1 hour 30 minutes

Bioweapons are not a new reality, but the most recent biotechnological advances, namely in genetic engineering, have hugely expanded the potential for a new breed of bioweapons (stealth viruses, designed genes and diseases, personalized bioweapons) which can dramatically change the nature of modern warfare and also of biodefense – both being a challenge for international security.


Abstract

16:00
Environmental issues: current and future challenges
Duration: 1 hour 30 minutes

Environmental protection is a moral and social responsibility for all of us due to the intrinsic value of the biosphere and, mainly, to the survival of mankind. Technology has been seen as the origin of nature exploitation; nevertheless, today is becoming to be also considered an important tool to fight climate change, to preserve biodiversity and to improve renewable energy.


Abstract

17:30
Closing remarks
Duration: 1 hour

Brief presentation of the workshops contributions for the elaboration of a Declaration on BioPolitics, and announcement of the following stages of the project.

livro.png

Register now and get information on the release of the publication

Register

Speakers

 

Agni Vlavianos Arvanitis
Albert Somit
Göran Hermeren
Hallam Stevens
Helena Nazaré
Janusz Bujnicki
Jorge Simões
Nuno Rogeiro
Viriato Soromenho-Marques

Honorary Commitee

Vasco Cordeiro
Isabel Mota
Leonor Beleza
Jaime Gama
Vasco Rato
António F. Fernandes
Carlos Salema
Jorge Soares

Scientific Commitee

Jorge Simões
Maria da Graça Carvalho
Viriato Soromenho-Marques

 

Organizing Committee

 

M. Patrão Neves
António Martins
António Onofre Soares
Carlos Amaral
Luís Andrade
Maria Anunciação Ventura
Helena Oliveira

Coordinator

M. Patrão Neves

Maria do Céu Patrão Neves is Full Professor of Ethics (with Tenure in Philosophical Anthropology), at the Faculty of Social Sciences and Humanities of the University of the Azores (Portugal), where she is also responsible for teaching and research on applied ethics (mainly bioethics).

She authored about 170 papers, 10 books, and edited 8 others, and is currently leading the publication of a 12 volume collection on Applied Ethics.

She was a member of the European Parliament, from 2009 to 2014.

Sponsors

logo-FLAD.png

 

 

Media Partners

 

 

Partners